dimarts, 13 de gener del 2015

VILA-REAL: SOCARRATS PERÒ MAI VENÇUTS

Foto dels actes a Vila-real passat 10 de març.Autor: Eduard Basset
 
 
 
12 de gener del 1706: Dins del context històric de la Guerra de Successió, les tropes borbòniques del Comte de las Torres, després d'haver patit diversos fracassos a Peníscola i Sant Mateu, varen fixar el seu objectiu a ...Vila-real, la qual no disposava d’un exèrcit regular, sino que únicament comptava amb la resistència del seus veïns, gent de qualsevol professió, mares i nens. L’exèrcit del Comte de las Torres estava compost per quatre mil soldats entre infants i genets. Després de la negativa del poble de Vila-real a acceptar la seua rendició, els felipistes començaren amb l’assetjament, tornant-se en una cruenta batalla en la que els vila-realencs oferiren una resistència èpica, obligant als borbònics a fer ús de l’engany i la seua covardia per poder prendre la ciutat.
Després de llargues hores de lluita, el coronel Mesaga de les tropes borbòniques, va pedir pau per poder replegar els seus ferits i morts en batalla. Tan prompte com s’adonà que les persones que defensaven la ciutat eren molt escasses, pegà un tir a l’aire i de sobte, les seues tropes entraren en Vila-real cremant i saquejant tot el que es creuava pel seu camí. 253 vila-realencs varen perdre la seua vida en defensa de la terra i les llibertats i la ciutat va quedar cremada i arrasada.

Tenim memòria, som conscients de les nostres arrels, de la nostra història i de la lluita per la terra i el poble dels nostres avantpassats davant la imposició homogenitzadora de l’absolutisme borbònic de Felip de Borbó, el qual no es mereix una altra cosa que estar penjat cap a baix en el Museu Municipal de Xàtiva, i precisament, va ser el vila-realenc Carles Serthou Carreres qui ho va fer com conservador del Museu.

Vila-real, 12 de gener de 1706. Honor i glòria!

309 anys de lluita, 309 anys de resistència.

Bon dia Vila-real! Bon dia, País Valencià!