dijous, 10 de gener del 2013

12 DE GENER DE 1706: LA CREMA DE VILA-REAL

Anem a parlar d’una data no massa coneguda pel poble valencià i que posseix una gran importància per tots nosaltres: 12 de gener de 1706. Farem un poc d’història...

Dins del context històric de la Guerra de Successió, les tropes borbòniques del Comte de las Torres, després de haver patit diversos fracasos a Peníscola i Sant Mateu, varen fixar el seu objectiu a Vila-real, la qual no disposava d’un exèrcit regular, sino que únicament comtava amb la resistència del seus veïns, gent de qualsevol professió, mares i nens. L’exèrcit del Comte de las Torres estava compost per quatre mil soldats entre infants i genets. Després de la negativa del poble de Vila-real a acceptar la seua rendició, els felipistes començaren amb l’assetjament, tornant-se en una cruenta batalla en la que els vila-realencs oferiren una resistència èpica, obligant als borbònics a fer ús de l’engany i la seua cobardia per poder prende la ciutat. 

Després de llargues hores de lluita, el coronel Mesaga de les tropes borbòniques, va pedir pau per poder replegar els seus ferits i morts en batalla. Tan prompte com s’adonà comte de que les persones que defenien la ciutat eren molt escasses, pegà un tir a l’aire i de sobte, les seues tropes entraren en Vila-real cremant i saquejant tot el que es creuava pel seu camí. A la fi, 253 vila-realencs varen perdre la seua vida. 

Tras la pèrdua de València, a principis de març de 1707, l’arxiduc Carles III, l’abandonà amb la seua Cort en direcció a Barcelona. No obstant això, anà a Vila-real per agraïr als maulets i la resta de gent el seu suport a la causa austracista. L’arxiduc va concedir a Vila-real el títol honorable de Ciutat Lleial. 

Per aixó, es a dir, per la memòria d’aquests herois, nosaltres volem homenatjar-los, i no trobem millor forma que anar-hi a la marxa de les torxes que es celebra a Vila-real aquest dissabte 12 de gener. Tenim memòria, som conscients de quals són les nostres arrels, de la enorme lluita que lliuraren els nostres avantpassats per defendre la nostra cultura i tradicions, oposant-se rotundament a l’imposició homogenitzadora de l’absolutime borbònic de Felip V, el qual no es mereix una altra cosa que estar penjat cap a baix en el Museu Municipal de Xàtiva, i precisament, va ser el vila-realenc Carles Serthou Carreres qui ho va fer com conservador del Museu. 

12 de gener de 1706, una data que moltes vegades no comta amb el suport que es mereix per part de les nostres institucions, però que el poble de Vila-real recorda amb orgull i que la resta del poble valencià recolza, perque la seua lluita ès la nostra: la defensa de la nostra idiosincràsia com a poble.