dimarts, 4 d’octubre del 2011

L'AGRÓ ROIG I EL FUMARELL NIDIFIQUEN A LA MARJAL DE RAFALELL I VISTABELLA



La Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell) continua recuperant a poc a poc el seu pols natural i la seua biodiversitat. Després de confirmar la reproducció de les tortugues d'estany europees, els companys d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord han realitzat aquest estiu el cens de l'avifauna d'esta zona humida. En total, s'han comptabilitzat aus de 54 espècies diferents, 10 d'elles nidificants, entre les que destaquen l'agró roig i el fumarell de galta blanca, dues espècies "vulnerables" segons els catàlegs espanyol i valencià de fauna amenaçada.
Durant l'estiu, els companys d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord, a més a més de treballar en el Projecte Emys en la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell), han realitzat el cens d'aus nidificants d'esta zona humida. En total, els voluntaris de l'organització ecologista han constatat la nidificació de 10 espècies diferents, 2 d'elles pertanyents a l'ordre de les passeriformes i altres 8 a les no passeriformes. Entre les espècies nidificants de la Marjal de Rafallel i Vistabella destaquen les quatre parelles d'agró roig (Ardea purpurea) i les deu de fumarell de galta blanca (Chlidonias hybridus) censades este estiu, ja que ambdues espècies estan protegides pels catàlegs espanyol i valencià de fauna amenaçada com a "vulnerables" i per l'Annex I de la Directiva d'Aus de la Unió Europea.
A més a més d'estes dues espècies catalogades com a vulnerables, les altres huit que han nidificant este estiu a la Marjal de Massamagrell han sigut el gall de canyar (porphyrio porphyrio), el collverd (Anas platyrhynchos), el gomet (Ixobrychus minutus), la fotja (Fulica atra), la polla d'aigua (Gallinula chloropus) i el cabussonet (Tachybaptus ruficollis), a més a més del totestiu (Parus major) i la xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus), que són les dues espècies censades que formen part de l'ordre de les passeriformes. La majoria d'estes aus estan protegides pel Catàleg Espanyol de Fauna Amenaçada, en la seua categoria de Règim de Protecció Especial.
Malgrat que no ha sigut possible constatar la seua nidificació, este estiu Rafael Marquina i Jorge Bonet, els companys responsables del cens, també han pogut albirar fins a 44 espècies més d'aus en la Marjal de Rafallel i Vistabella. Dues d'estes espècies, la gavina corsa (Larus audouinii) i l'oroval (Ardeola ralloides), es troben en perill d'extinció a la Comunitat Valenciana, i altres dos, el xatrac d'albufera (Strena hirundo) i la mongeta (Sterna albifrons), estan catalogats com a vulnerables al nostre territori. A més a més, també cal destacar la presència de juvenils de becpla (Platalea leucorodia), martinet (nycticorax nycticorax) i picaport (Plegadis falcinellus), tres espècies en Règim de Protecció Especial segons el Catàleg Espanyol de Fauna Amenaçada.
Estes dades sobre l'avifauna i la constatació este estiu de la reproducció de la tortuga d'estany europea (Emys orbicularis) confirmen la gradual recuperació de la biodiversitat en la Marjal de Rafalell i Vistabella, després de sobreviure a l'amenaça de l'urbanisme desgavellat i ser inclosa per la Generalitat Valenciana en el Catàleg Valencià de Zones Humides. Esta tardor, AE-Agró continuarà treballant, pam a pam i dia a dia, per a accelerar este procés de recuperació ambiental i que tots els veïns de l'Horta Nord puguen gaudir d'esta marjal, pràcticament l'única zona humida que s'ha salvat del taulell en tota la comarca 
 
Font: El Periodico de aquí