dimarts, 6 de setembre del 2011

BANCAIXA I LA CAM PERDEN LA SEUA IDENTITAT VALENCIANA: VALÈNCIA PERD UNA OPORTUNITAT HISTÒRICA DE TENIR UNA BANCA PÚBLICA


L'any 2011 passarà a la història com la fi de les dues grans caixes que quedaven a València. Bancaixa l'entitat del qual matriu seria la Caixa d'Estalvis de València fundada en 1878, era part de diverses absorcions d'altres caixes valencianes com les d'Alzira (1940), Vila-real (1941), Alberic (1942), Xàtiva(1943), Gandía (1945); així com la integració de les caixes de Sogorb (fundada en 1884 i integrada en 1989), Castelló (fundada en 1899 i integrada en 1991) i Sagunt (fundada en 1841 i integrada en 1993). Açò va conformar un gran conglomerat de caixes d'origen valencià en una mateixa marca: Bancaixa. Juntament amb l'obra social, es va crear el compromís Bancaixa fa uns anys sent una de les caixes que majors prestacions oferia als seus clients. Tot açò s'ha anat al trast amb l'absorció encoberta de fusió per part de CajaMadrid i la creació de l'Holding bancari anomenat Bankia.
L'altra gran caixa valenciana és la CAM. La Caixa d'Estalvis del Mediterrani adopta el seu nom actual en 1988 després d'una fusió constant de caixes locals, tant valencianes com a murcianes tals com: Torrent, Alcoi, Crevillent, Novelda, Oriola, Elx, Cartagena, Jumella o Murcia. Aquesta CAM per una sèrie d'errors dels seus directius com dels polítics valencians de la Generalitat (el finançament de Terra Mítica, l'obra faraònica del nefast Zaplana a Benidorm entre altres) han portat a la seua nacionalització el passat 22 de Juliol per part del Banc d'Espanya.
El futur d'ambdues caixes està en l'aire. Bancaixa deixarà de ser una caixa en Valencià i valenciana per a ser un apèndix de CajaMadrid. La CAM una vegada sanejada pels diners públics de tots serà venuda al millor postor, pressuposant la perduda de la seua identitat valenciana, amb l'agreujant que la seua Obra Social sosté ara com ara l'agenda cultural d'Alacant. En els pròxims dies es realitzaran mobilitzacions en la província d'Alacant amb la finalitat de defensar l'Obra Social de la CAM, la defensa d'una CAM pública i ètica i unes altres varies.
La realitat de tot açò és que s'ha perdut una oportunitat de fusió, una reivindicació històrica, per part de les dues grans caixes valencianes (Bancaixa i la CAM) en una sola para, posteriorment, haver sigut  regionalitzada per part de la Generalitat quan van sorgir els problemes econòmics de les caixes, creant una Banca social pública valenciana amb origen valencià. Existeix una necessitat real de nacionalització de la banca, no de les seues pèrdues per a després privatitzar beneficis com pretén el govern central sinó per a crear una banca pública que cerque el benefici social i públic, no de banquers i especuladors, autèntics culpables, juntament amb els polítics del sistema i els mercats, de la gran crisi que està per venir.
Però aquesta realitat no la va a veure el govern del PP a València mai...  Ni l'oposició del PSPV.