diumenge, 19 de juny del 2011

SALVEM LA GENETA VALENCIANA

 

Sobreviure a l'asfalt. Una petita població de genetas d'uns 15 individus sobreviu en el més frondós de la Devesa assetjada per la presència humana i la impossibilitat d'escapar a través de carreteres com la CV-500, que constitueix un parany mortal i que pot fer inviable la supervivència d'aquesta colònia

Entre 15 i 18 genetes sobreviuen en la Devesa del Saler a la presència humana i a les carreteres que converteixen l'hàbitat d'aquesta espècie en una presó de la qual resulta pràcticament impossible escapar.
Un recent estudi elaborat pels investigadors Vicent Benedito i Carolina García ha permès desvetlar múltiples detalls sobre la colònia de genetes que habita la zona més frondosa de la Devesa, d'on es va donar per desapareguda en els anys 70 coincidint amb l'intent d'urbanitzar l'espai natural.

Segons el treball realitzat per aquests experts, la població de geneta, la "geneta" valenciana, podria desaparèixer en 50 anys de la devesa si no s'adopten mesures que passen per l'establiment de corredors naturals que permeten al petit carnívor eludir el cinturó mortal que suposa la carretera CV-500.

L'estudi de Benedito i García ha aprofitat el costum de la geneta de marcar el seu territori orinant i defecant en llocs constants cridats latrines per a aprofundir en l'etologia d'aquesta espècie i en la seua adaptació a l'espai natural de la Devesa

Segons aquest treball, del que s'ha fet ressò la revestisca "Seducció ambiental", un projecte LIFE en el qual participa l'Ajuntament de València, s'estima que en la Devesa habiten tres mascles de geneta que conviuen cadascun amb diverses femelles i diversos individus juvenils fins a sumar una població d'entre 15 i 18 individus. El seu aliment està compost quasi exclusivament per rates, excepte a la primavera, quan inclouen en la seua dieta algunes aus nidificants en l'espai natural.

De costums nocturns-pel dia es mantenen ocultes en arbres i en caus ocults a l'interior de la Devesa-, resulta difícil veure una geneta, encara que amb freqüència les seues restes són visibles en la carretera en resultar víctimes d'un atropellament durant els seus correries nocturnes a la recerca d'aliment.


Un parany mortal

"Des de l'any 2000 hi ha hagut 42 atropellaments de geneta, a una mitjana d'uns 5 per any des de 2004, taxes molt superiors -fins a deu vegades més- a les d'altres carreteres per a aquesta mateixa espècie", assegura Carolina García.

Segons aquesta experta, que durant mesos ha recorregut les carreteres de l'Albufera amb bicicleta revisant la mortandat de la fauna en l'asfalt, l'impacte de la CV-500 és "grandíssim" i afecta a totes les espècies, encara que resulta dramàtic per a una població tan reduïda com la de la geneta.

Reduir la velocitat en la CV-500 i crear un gran corredor ecològic, el disseny del qual és especialment difícil en un entorn com el de la Devesa-Albufera, podria garantir la supervivència de la colònia.
Font: Levante-EMV